fbpx
Chci získat nabídku úvěru

Milostivé léto a jeho možnosti pro OSVČ

Milostivé léto a jeho možnosti pro OSVČ

Milostivé léto je unikátní příležitost, která vznikla v roce 2021 jako legislativní iniciativa s cílem umožnit lidem v exekuci, aby se zbavili svých dluhů vůči veřejnoprávním institucím za výrazně výhodnějších podmínek. Tento projekt se následně několikrát zopakoval a stal se vítanou možností nejen pro jednotlivce, ale také pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a podnikatele.

Princip milostivého léta

Milostivé léto je postaveno na jednoduchém principu. Dlužník, který má exekuci na dluh vůči státu, veřejnoprávním institucím či některým dalším subjektům (např. dopravní podniky), může v rámci omezené časové lhůty zaplatit jistinu dluhu, tedy původní dlužnou částku. Po uhrazení jistiny jsou mu odpuštěny veškeré úroky, poplatky a náklady spojené s exekučním řízením. Pro mnoho dlužníků to znamená výrazné snížení celkové dlužné částky, která by v běžném exekučním řízení mohla narůstat až do násobků původního dluhu. A zajistit si tím následné smazání exekuce.

Jaké možnosti tato akce nabízí pro OSVČ a jak mohou podnikatelé tento institut využít?

Podnikatelé a OSVČ jsou často vystaveni riziku zadlužení, které může vyústit až v exekuci. To se týká například dluhů na sociálním a zdravotním pojištění, pokut, či různých poplatků vůči státu. Milostivé léto představuje pro OSVČ mimořádnou příležitost, jak se těchto dluhů zbavit bez nutnosti platit vysoké úroky a další poplatky.

Výhody pro OSVČ:

  1. Snížení dluhu: OSVČ, které se potýkají s exekucí na dluhy vůči státu, mohou díky milostivému létu zaplatit pouze jistinu a vyhnout se tak placení dalších nákladů a úroků.
  2. Zjednodušení podnikání: Odstranění dluhů a exekucí z podnikatelského prostředí umožňuje OSVČ lépe se soustředit na rozvoj svého podnikání, aniž by jim hrozilo další finanční zatížení.
  3. Rychlejší ukončení exekucí: milostivé léto umožňuje rychlejší uzavření exekučního řízení, což může podnikatelům pomoci obnovit jejich finanční stabilitu.

Jak postupovat?

OSVČ, které chtějí využít akci milostivé léto, musí postupovat následovně:

  1. Zjistit výši jistiny: Nejprve je nutné zjistit, kolik činí původní dlužná částka (jistina). Tuto informaci může poskytnout exekutor nebo příslušná veřejnoprávní instituce.
  2. Podání žádosti: OSVČ musí požádat exekutora o vyčíslení jistiny a poté do stanovené lhůty tuto částku uhradit. Současně je třeba písemně požádat o prominutí úroků a nákladů exekuce.
  3. Důsledné dodržení lhůt: Je klíčové dodržet stanovené termíny pro úhradu dluhu a podání žádostí. Pokud podnikatel tyto lhůty nesplní, možnost využít Milostivého léta propadá.

Co dál?

Po úspěšném vyrovnání dluhu v rámci milostivého léta může OSVČ začít s „čistým štítem“. Je však důležité mít na paměti, že se jedná o jednorázovou akci, a proto je nezbytné sledovat další legislativní vývoj a případně včas reagovat na podobné příležitosti.