fbpx
Chci získat nabídku úvěru

Anuitní splátka a z čeho je složené splácení?

Anuitní splátka a z čeho je složené splácení?

Co je to anuitní splácení?

Anuitní splácení znamená, že svůj úvěr – půjčku, hypotéku splácíte v pravidelných, obvykle měsíčních platbách ve stejné výši po celou dobu trvání úvěru. Tato metoda splácení se používá pro jednoduché a jasné určení výše splátky. Pro Vás je pak jasně dané, kolik máte pravidelně posílat obnosu ke splacení úvěru, který jste si u bankovní nebo nebankovní společnosti půjčili.

Čím se vyznačuje anuitní splátka?

Při anuitním splácení je každá splátka složena z úroků a jistiny (výše zapůjčené částky). Na začátku splácení je větší podíl splátky věnován na úroky a menší část na splacení jistiny. S postupem času se tento poměr  obrací – úroková část klesá a podíl jistiny naopak stoupá. Klíčové je, že celková výše splátky zůstává po celou dobu splácení stejná.

“Pokud si sjednáváte podnikatelskou půjčku, zvažte, která metoda splácení se Vám vyplatí. Jiné podmínky pak platí u balonového splácení.”

Do konce fixační doby splácíte stejnou částku u banky nebo nebankovní společnosti Před jejím skončením můžete začít jednání o nové fixační době a výši úroku. Nebo začít přemýšlet o refinancování úvěru (hypotéky) u jiné finanční instituce.

Vzorec anuitní splátky

Jak se jednoduše dobrat výpočtu anuitní splátky? Je to v celku jednoduché. Můžete si pomoci excelem nebo jiným tabulkovým procesorem, kde naleznete funkci PMT (resp. PLATBA v české verzi). Do funkce PMT zadáte jednotlivé položky zapůjčené částky v tomto pořadí (úroková míra vydělená počtem měsíců;počet měsíců splácení;zapůjčená částka). Standardně vám vyjde částka se zápornou hodnotou, jelikož se jedná o minusovou částku z vašeho bankovního účtu. Částku stačí upravit tak, že přidáte znaménko „-“ (minus) před název funkce.

Vše si můžete zkontrolovat na následujícím příkladu výpočtu anuitní splátky:

Výpočet anuitní splátky v tabulkovém procesoru.

Výhody anuitního splácení pro dlužníka

  • Předvídatelnost – Stejné měsíční splátky usnadňují plánování vašich financí.
  • Stabilita – Víte přesně, kolik a jak dlouho budete platit, což vám dává finanční jistotu.
  • Flexibilita – U některých úvěrů je možné dohodnout změnu výše splátek nebo předčasné splacení bez sankcí.

Pokud máte zájem o úvěr bez prokazování příjmů nebo o zástavu nemovitosti se zpětným odkupem, neváhejte se na nás obrátit pomocí formuláře nebo na telefonním čísle +420 604 862 626.