fbpx
Chci získat nabídku úvěru

Co je to zástava nemovitosti?

Co je to zástava nemovitosti?

Zástava nemovitosti je právní nástroj, který poskytuje věřiteli (fyzická nebo právnická osoba, která půjčuje finanční obnos) záruku, že zapůjčené prostředky budou splaceny. Pokud dlužník nedodrží podmínky smlouvy a nesplatí půjčku, má věřitel právo s nemovitostí disponovat – prodat zastavenou nemovitost a získat tak zpět dlužnou částku. 

Tento mechanismus je běžně používán jak u bankovních, tak nebankovních úvěrů. Nejčastěji se s se zástavním právem setkáte u úvěrů na bydlení (hypotečního úvěru). U nebankovních úvěrů může být zástava výhodná k získání půjčky se zástavou nemovitosti  pro podnikatele, kteří potřebují rozšířit své podnikání, úvěr na materiál, nebo nákup strojů.

Jak funguje zástava nemovitosti?

  1. Smluvní ujednání: Dlužník a věřitel uzavřou smlouvu, ve které je přesně stanoveno, která nemovitost bude použita jako zástava a jaké jsou podmínky půjčky.
  2. Zápis do katastru nemovitostí: Zástava nemovitosti se zapisuje do katastru nemovitostí, čímž se stává veřejně známou a právně závaznou.
  3. Splácení půjčky: Dlužník splácí půjčku dle sjednaných podmínek. Pokud dlužník splátky řádně hradí, zástava nemovitosti je pouze formální zárukou.
  4. Nesplácení půjčky: Pokud dlužník nesplácí, věřitel může zahájit exekuci, což může vést k prodeji nemovitosti a úhradě dluhu z výtěžku prodeje.

Typy nemovitostí, které lze zastavit

  • Byty: V osobním vlastnictví, ať už se jedná o standardní byt nebo luxusní apartmán. Byt musí být zkolaudován pro účely bydlení. U družstevního bytu lze provést zástavu pouze v případě, kdy byt zakoupíte a do 1 roku od prodeje dojde převodu bytu do osobního vlastnictví. To musí být písemně potvrzeno bytovým družstvem ještě před nákupem. Před převodem do OV budete čerpat tzv. předhypoteční úvěr, po převodu může být provedena zástava a vy již budete čerpat klasickou hypotéku.
  • Rodinné domy: Samostatně stojící domy, dvojdomky i řadové domy.
  • Rekreační objekty: Chaty, chalupy nebo rekreační domky, které jsou zapsány v katastru nemovitostí.
  • Pozemky: Označené jako stavební parcely – zapsané v katastru nemovitostí, zasíťovaný a přístupný pomocí pozemní komunikace, nebo mít stvrzenou možnost přístupu přes cizí pozemek
  • Komerční nemovitosti: Kancelářské budovy, obchodní prostory, sklady, hotely nebo jiné podnikatelské objekty.
  • Garáže: Samostatné garáže nebo garážová stání v osobním vlastnictví.

Nemovitosti, které nelze zastavit

  • Nemovitosti v exekuci: Nemovitosti, které jsou již předmětem exekučního řízení nebo jsou zatíženy jinými právními vadami.
  • Nemovitosti s nejasným vlastnictvím: Nemovitosti, u kterých není zcela jasné nebo sporné, kdo je vlastníkem.
  • Nemovitosti bez zápisu v katastru: Nemovitosti, které nejsou zapsány v katastru nemovitostí, a tudíž nemají jasný právní status.
  • Nemovitosti s právními omezeními: Nemovitosti zatížené věcnými břemeny, které by bránily jejich volnému prodeji nebo užívání.
  • Spoluvlastnické podíly bez souhlasu ostatních vlastníků: Pokud máte pouze podíl na nemovitosti a ostatní spoluvlastníci nesouhlasí se zástavou.

Výhody a nevýhody zástavy nemovitosti

Výhody:

  • Vyšší půjčka: Díky zástavě nemovitosti může dlužník získat vyšší částku půjčky, než by bylo možné bez této záruky.
  • Nižší úroková sazba: Půjčky se zástavou nemovitosti mívají nižší úrokové sazby než nezajištěné půjčky, protože riziko pro věřitele je nižší.

Nevýhody:

  • Riziko ztráty nemovitosti: Nesplácení může vést k exekuci a prodeji nemovitosti, což může mít závažné následky pro dlužníka a jeho rodinu.
  • Náklady na ocenění a právní služby: S uzavřením a správou zástavy jsou spojeny dodatečné náklady, které mohou zvýšit celkové náklady půjčky.

Kdy je vhodné využít zástavu nemovitosti?

Zástavu nemovitosti je vhodné využít především v případech, kdy potřebujete získat vyšší finanční částku a jste si jisti, že budete schopni půjčku splácet dle dohodnutých podmínek. Také pokud máte nemovitost, kterou můžete nabídnout jako zástavu a potřebujete získat prostředky s výhodnější úrokovou sazbou, je pak pro vást tento druh zajištění správnou volbou.

Jak vypadá zástavní smlouva JNCG Credit?

Zobrazte si vzorovou zástavní smlouvu, kterou používáme k úvěrovým smlouvám při úvěru ze zástavy nemovitosti.

Dokument se zástavní smlouvou k nemovitosti od JNCG Credit.

(Stáhnout)

Zástava nemovitosti je výhodný nástroj, který může výrazně zvýšit dostupnost finančních prostředků a snížit náklady půjčky. Je však důležité pečlivě zvážit všechna rizika a ujistit se, že budete schopni splácet půjčku včas. Pokud máte další dotazy nebo potřebujete pomoc s výběrem vhodné nebankovní půjčky, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám pomůžeme najít to nejlepší řešení pro vaše finanční potřeby.