fbpx
Chci získat nabídku úvěru

Jak mohu zjistit, zda jsem v exekuci?

Jak mohu zjistit, zda jsem v exekuci?

V dnešním uspěchaném světě se finanční situace může rychle změnit a někdy se stává, že člověk nezvládá své závazky. Jedním z důsledků může být exekuce, což je zákonný postup, kdy je dlužníkovi zabaven majetek, nebo část příjmů za účelem úhrady dluhu. Nevíte-li, že jste v exekučním řízení vám může přivodit další problémy. Důrazně doporučujeme naučit se tuto situaci rozpoznat a vědět, jak postupovat. V tomto článku se dozvíte, jak zjistit, zda jste v exekuci, a co dělat v případě, že se v takové situaci ocitnete.

Co je exekuce?

Exekuce je proces vymáhání dluhů, který je veden soudním exekutorem na základě pravomocného a vykonatelného rozhodnutí soudu nebo jiného příslušného orgánu. Může se jednat o neuhrazené půjčky, dluhy z neplacených účtů za služby, pokuty nebo výživné na děti.

Jak zjistit, zda jsem v exekučním řízení?

Existuje několik způsobů, jak zjistit, zda jste v exekuci:

  1. Výpis z Centrální evidence exekucí (CEE):
    • Centrální evidence exekucí je veřejně přístupný registr, který spravuje Exekutorská komora České republiky. Můžete zde získat informaci o probíhajících exekucích.
    • Výpis lze získat online prostřednictvím webových stránek Exekutorské komory nebo osobně na jejích pracovištích.
    • K získání výpisu budete potřebovat občanský průkaz a uhradit poplatek za výpis.
  2. Návštěva exekutora:
    • Pokud máte podezření, že proti vám může být vedena exekuce, můžete navštívit kteréhokoli soudního exekutora a požádat o nahlédnutí do spisu.
    • Exekutoři jsou povinni vám na požádání poskytnout informace o případných exekucích.
  3. Kontrola výpisu z účtu:
    • V případě, že máte zablokovaný bankovní účet nebo je vám strhávána část mzdy, může to být signál, že jste v exekuci.
    • Pokud dojde k blokaci účtu, banka vás musí informovat o tom, který exekutor blokaci provedl. Obrátit se pak můžete přímo na něj.
  4. Datová schránka:
    • Pokud máte aktivovanou datovou schránku (v případě OSVČ je povinné zřízení datové schránky od 1. 1. 2023), můžete v ní kontrolovat doručené zprávy. Většina oficiálních dokumentů, včetně exekučních příkazů, je dnes doručována prostřednictvím datových schránek.
  5. Oznámení od exekutora:
    • Exekutor je povinen vám doručit exekuční příkaz a informovat vás o zahájení exekuce. Toto oznámení by mělo být doručeno do vlastních rukou, nebo elektronicky prostřednictvím datové schránky.

Co dělat, když zjistíte, že jste v exekuci?

  1. Kontaktujte exekutora:
    • Prvním krokem by mělo být kontaktování exekutora, který exekuci vede. Zjistěte si všechny podrobnosti o dluhu, výši dluhu, nákladech na exekuci a možnostech jeho uhrazení.
  2. Konzultace s právníkem:
    • V některých případech může být vhodné konzultovat situaci s právníkem, který vám může poradit s dalšími kroky a případnými právními možnostmi, jak se bránit, pokud se domníváte, že exekuce není oprávněná.
  3. Dohodněte se na splátkovém kalendáři:
    • Pokud nejste schopni dluh uhradit najednou, zkuste se s exekutorem dohodnout na splátkovém kalendáři. Většina exekutorů je ochotna přistoupit na rozumný splátkový kalendář, který vám umožní dluh splácet postupně.
  4. Prověřte možnosti oddlužení:
    • Pokud máte více exekucí a vaše finanční situace je kritická, může být řešením osobní bankrot neboli oddlužení. Tento proces vám umožní zbavit se dluhů za podmínek stanovených insolvenčním soudem.

Jak předejít spadnutí do exekuce?

  1. Sledování svých finančních závazků:
    • Pravidelně kontrolujte své účty a platby, abyste předešli neuhrazeným fakturám a dalším závazkům.
  2. Komunikace s věřiteli:
    • Pokud se dostanete do finančních potíží, ihned kontaktujte své věřitele a snažte se dohodnout na odkladu splátek nebo splátkovém kalendáři.
  3. Vytvoření finanční rezervy:
    • Mít finanční rezervu na nečekané výdaje může pomoci předejít situacím, kdy se dostanete do dluhů a následné exekuce.
  4. Vzdělávání v oblasti finanční gramotnosti:
    • Zvyšování své finanční gramotnosti vám pomůže lépe porozumět finančním produktům a řídit své finance zodpovědně.
  5. Zajistit si výhodnější splátky a úroky na sých úvěrech
    • Kromě výše uvedených velmi pomáhá pravidelně si zjišťovat možnosti refinancování svých podnikatelských  úvěrů (a spotřebitelských). V JNCGCredit se také snažíme flexibilně držet úrověň aktuální úrokové sazby v rámci nebankovního sektoru tak, aby byla pro naše klienty výhodná.

Top 9 registrů dlužníků

  1. Kontrola Exekuce
  2. CentralniRegistrDluzniku.cz
  3. ČistýŠtít.cz
  4. Cebia Exekuce
  5. EvidenceExekucí.cz
  6. AutoDetect.cz
  7. KolikMam.cz
  8. VypiszRegistru.cz
  9. CreditCheck – Kontrola zákazníků a firem

Zjištění, že jste v exekuci, může být stresující a obtížné, ale je důležité situaci neignorovat aneoddalovat její řešení a co nejdříve se exekuce zbavit splacením dlužné částky. Díky výše uvedeným krokům můžete zjistit, zda jste v exekuci, a podniknout nezbytné kroky k jejímu vyřešení. Pamatujte, že komunikace s exekutorem a aktivní řešení situace je klíčem k minimalizaci negativních dopadů.